Jak czytać etykiety? Produkty spożywcze bez tajemnic!
Półki sklepowe dosłownie uginają się pod ciężarem różnych produktów spożywczych. W tym kontekście umiejętność czytania etykiet staje się niezbędną umiejętnością każdego konsumenta. Jak bezbłędnie rozszyfrowywać wszystkie umieszczone na opakowaniu? W tym artykule naświetlamy wszystkie informacje.
Czytanie etykiet na produktach spożywczych – dlaczego to takie ważne?
Umiejętność czytania etykiet na produktach spożywczych nabrała w ostatnich latach wyjątkowego znaczenia. Nic dziwnego – w końcu rośnie świadomość konsumentów na temat zdrowego odżywiania, alergii pokarmowych czy wpływu żywności na środowisko. W tym kontekście etykiety są istotnym narzędziem w procesie podejmowania decyzji zakupowych. Informują o kaloryczności, wartościach odżywczych, dokładnym składzie, obecności alergenów, pochodzeniu składników czy metodzie ich przetwarzania. To kluczowenie tylko dla osób cierpiących na alergie czy nietolerancje pokarmowe, ale też dla tych, którzy chcą unikać określonych składników ze względów zdrowotnych, etycznych czy środowiskowych.
Etykiety na produkty spożywcze dostarczają także informacji o terminach przydatności do spożycia, a to pomaga w ograniczeniu marnowania żywności. Wiedza ta pozwala konsumentom na dokonywanie wyborów, które są w zgodzie z ich wartościami i potrzebami, promując tym samym zdrowy i zrównoważony styl życia.
Czytając oznaczenia na opakowaniach, warto mieć szerszą perspektywę – jeśli producent żywności stosuje dobrej jakości, ciekawie zaprojektowane i czytelne etykiety na zamówienie, zgodne z jego identyfikacją wizualną i przekazujące wszystkie niezbędne informacje, oznacza to jedno: wysoko ceni sobie komfort i potrzeby konsumenta.
Jak czytać etykiety na żywności? Te informacje mają kluczowe znaczenie
Na co zwrócić uwagę podczas czytania oznaczeń na opakowaniach produktów spożywczych? Weźmy pod lupę kilka najważniejszych elementów.
Nazwa produktu
Nazwa może również zawierać informację o sposobie przetworzenia produktu (np. mrożony, o obniżonej zawartości tłuszczu itd), a także sugerować, z jakim rodzajem produktu mamy do czynienia (można to zauważyć np. na przykładzie miksu tłuszczowego a masła).
Skład i alergeny
Poza samą nazwą, która stanowi pierwszą wskazówkę na temat charakteru produktu, ważny jest skład. Składniki wymienione są w kolejności od największej do najmniejszej zawartości. Kolejnym krokiem jest identyfikacja potencjalnych alergenów – powinny być wyróżnione za pomocą innej czy pogrubionej czcionki.
Wartość odżywcza
Kolejnym istotnym aspektem są informacje o wartościach odżywczych, takich jak tłuszcz, węglowodany czy białko, a także o wartości energetycznej produktu i jego wpływie na dietę.
Ważne daty
Istotne jest również zwrócenie uwagi na datę minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia – ma to bezpośredni wpływ na bezpieczeństwo i jakość spożywanej żywności. Dla utrzymania właściwości produktu do wyznaczonego terminu znaczenie będzie mieć także sposób przechowywania produktu.
Inne oznaczenia
Warto sprawdzić także informacje o producencie, kraju pochodzenia czy certyfikatach (np. ekologicznych) – mogą być decydujące dla osób ceniących lokalne produkty lub dbających o aspekty środowiskowe.
Nasza wskazówka:
Orion, jako wiodący producent etykiet samoprzylepnych i specjalistycznych, radzi też zwrócić uwagę na estetykę oznaczenia – wiele powie to o podejściu marki do komunikacji z klientem.
Umiejętność czytania etykiet produktów spożywczych to jedna z najważniejszych kompetencji świadomego konsumenta. Znając tajniki interpretacji wszystkich umieszczonych na opakowaniu informacji, można dokonywać zakupów z większą pewnością, wybierając produkty, które najlepiej odpowiadają konkretnym potrzebom zdrowotnym, dietetycznym i etycznym. Zamiast dawać się mylić marketingowym sztuczkom, warto czerpać pełnymi garściami z bogactwa informacji, jakich dostarczają etykiety. Znakowanie produktów służy w końcu naszemu zdrowiu!